Raketa 22: Danas će me lansirati u blisku budućnost

Pojavljuju li se i vama stalno isti brojevi? Znate ono, svaki put kada pogledate na sat, broj kuće u ulici ili pokazatelj brzine dok se vučete u gužvi, baš svaki put vidite uvijek isti broj?! Mene već godinama proganja 22. Od toga da sam nekoliko puta živjela na tom broju ulice, broju stana ili samo viđam taj broj na satu, i to uvijek 22:22. Godinama sam to pripisivala slučajnosti, ali što je previše je previše. Kako odnedavno razogračenih očiju i budno pazim na sve znakove koje mi šalje život, čitam ih i počinjem razumijeti, ovo otkriće sinoć (očito gubim vrijeme prije spavanja) mi je dalo za misliti.

 

22 – kažu da je to karizmatičan broj (kao 11 i 33), a oni uvijek ukazuju na mentalnu napetost. Dakle upala mozga kod mene. Jer nisam mogla shvatiti zašto mi se “to” dešava na sudu. Karizmatični brojevi predstavljaju izuzetnu moć unutar osobe, ali koju je jako teško kontrolirati. Dakle, mogu biti blagoslov ako osoba nauči baratati svojom snagom, no i prokletstvo dok to ne svlada. U svakom slučaju, broj 22 znači da ti je potrebno preuzimanje potpune odgovornosti za sve što se dešava u tvom životu…

 

 

U petak je došla dostava Organskog vrta. Nježno zapakirane male količine dragocjene zelenjave. Svi jedva čekamo proljeće, a vjerujem da Martina najviše.

 

Do tada pažljivo raspoređuje listiće lisnatog povrća po vrećicama koje dijeli obitelji i najvjernijim fanovima koji ‘preko veze’ dobivaju prve probuđene sramežljive listove nikle iz još hladne, zimske zemlje.  Ja sam u toj kategoriji. I dok sam danas otvarala vrećicu sa salatama, ispala mi je manja, puna tamnozelenih listova.

 

Erucu Sativu, kod nas poznatiju kao rukolu, rikolu, rikulu, rokulu, rigolu, rigu, arugolu ili raketu (o da, Ameri je zovu samo rocket po vrsti Rocquette) upoznala sam tek u studentskim danima i to u Sloveniji. Sada vidim da i na Wikipediji piše da je iznimno popularna baš u Italiji i Slovenskoj Istri, u salati ili da se baci na svježe pečenu pizzu.

 

Rukola daje onaj fini, opori, malo peckajući okus koji me uvijek probudi. Nalazim i da su je u srednjem vijeku smatrali za afrodizijak, pa je njeno uzgajanje u samostanima bilo zabranjeno.

 

Kad meni treba “buđenje”, kao sada od zimskog sna,  ja si radim salatu od nje, kao glavnim sastojkom u koju miješam sjemenke, listove drugih biljaka i cherry rajčice da bude tulum na nepcu.

 

I dok sam prala rukolu, ne budi lijena, čitam Wiki. Mnoštvo zanimljivih i nezanimljivih stvari…bla bla, kadli eto broja 22. N 22 točnije.

 

Rukola je jedina biljka sa neobičnim brojem kromosoma 22. Mi ljudi imamo 2 kromosomska para 22, od tate i od mame, vrlo neobičan kromosom, a da vam ne duljim o genetici, to si možete naći i sami, vidim da moja draga salata isto ima broj 22. Opet 22.

AnđikaDanas će me “probuditi” i raketirati u blisku budućnost, u proljeće. Želim miris zemlje i osjećaj mokre trave na stopalima. Danas imamo makarone sa domaćim sosom od rajčica, lukom, patlidžanom i tunom. Raketa za salatu.

 

Sin mi se buni da je ‘pekuća’. Pokazujem mu mlade listove i radim deal: ako hoće da mu dam novac za igraonu, pojest će moju salatu. A dijete očito jako želi u igraonu s frendovima, jer salata nestaje iz zalogaja u zalogaj.

 

Gledam na sat… i 22 minute. Danas nam dolazi moj dečko na par dana. Budna sam i spremna. Vesela. Živjela rikola, živio moj karizmatični broj 22!

 

Anđa Marić

blogerica Organskog vrta

 

Ne propustite:

‘Bijela ruža’: Neka hrana bude vaš lijek, a lijek vaša hrana

Zeleno gorivo od kojeg ti organizam govori hvala

Moja draga fasada zaslužuje da je brižno održavam dok živim u toj kući

Gospon krumpir: Tko kaže da se morate odreći pomfrita?!

Doručak je najvažniji obrok dana

Anđa u inspekciji