Neven u kućnoj apoteci

Tako je jednostavno pripremiti i skladištiti neven za pomoć u kućnoj apoteci da ćete se posramiti ako do sad nikad niste to ni pokušali. U svježoj ili suhoj varijanti, osim kao čaj neven možete piti i kao sok. Dovoljno je da cvijet i stabljiku ubacite u blender ili sokovnik. Po želji (i potrebi) razblažite ga nekim voćem.

Suhe cvjetove nevena macerirajte u baznom ulju pet tjedana na sunčanom i toplom mjestu, nakon čega procijedite i skladištite u staklenoj boci na tamnom i hladnom mjestu.

 

Krema, melem, pomaz, mast…
Sitno nasjeckajte svježe cvjetove nevena i pomiješajte ih sa ‘masnoćom’. Za varijantu kreme (melema) pomiješajte je s nekim baznim uljem (maslinovo, bademovo, kokosovo…), kakao ili shea maslacem. Dovoljno će biti jedno od toga, ali možete i kombinirati malo. Za još masniju varijantu, slobodno možete koristiti i svinjsku mast.
Smjesu zagrijte, odnosno popržite kratko cvjetove na masnoći pa ostavite da se ohladi i poklopljeno odstoji 24 sata.
Drugi dan smjesu ponovno zagrijte pa procijedite. Mast je spremna za skladištelje, prelijte je u posudice, a za kremu (melem) ćete, ukoliko ste koristili samo ulje, trebati u još vruću otopinu ubaciti i komadić pčelinjeg voska pa dobro promiješati. Možete u još tekuću, ali ohlađeniju smjesu, dodati i koju kap eteričnog ulja.

 

Korisna je kod proširenih vena i kožnih problema. Nevenovu mast ili kremu možete čak pomiješati s medom pa mazati u debljem sloju direktno na hemeroide.

 

Kako biste sami napravili melem koji pomaže kod proširenih vena, na ulje ili mast uz neven (oko dvije šake) ubacite i šaku isušenih zelenih, bodljikavih ljuski divljeg kestena. Kad zakipi maknuti s vatre i miješati par minuta. Dalje isti postupak kao kod pripravljanja kreme i masti. Odstoji jedan dan, drugi dan zagrijati, miješati i procijediti. Ako ste koristili ulje kao masnoću, dodate i komadić pčelinjeg voska.