Naši počeci

organski_vrt_podmladakPovećali smo se za par novih članova u rekordno kratkom roku, doživjeli smo pravi mali baby boom u najužoj obitelji. Bakin vrt na selu više nije bio dovoljan za tako mnogobrojno izbirljivo članstvo pa smo prošle godine odlučiti organskim povrtnjakom i voćnjakom uzurpirati jedan komad dobro odmorene zemlje bakina veleposjeda.

 

Budući da smo tada još radili uredske poslove, od početka smo naš vrt zamislili samoodrživo jer smo mu se mogli posvetiti samo vikendima.

 

Znali smo da će se sve promijeniti kada smo postavili našu prvu drvenu uzdignutu gredicu, popunili je slamom i vlastitim presadnicama. Od bake smo, srećom, užicali i prvo sjeme koje je nakon biodinamičkih kupki klijalo nevjerojatno brzo.

 

Ubrzo smo uz malu pomoć prijatelja i susjeda od tog komada zemlje napravili veliko dječje igralište s bioraznolikim labirintom u kojem smo svi zajedno toliko uživali da se pomisao kako se preko tjedna moramo vratiti ‘stvarnom’ životu činila sve neprihvatljivijom.

 

I onda je došao trenutak odluke; Želimo li doživotno zariti ruke u uredsku tastaturu za druge, čak uglavnom strane vlasnike da bismo u gradu kupovali skupu zdravu hranu ili ih zariti u svoju zemlju za sebe?! Ma, nema tu pitanja, jednostavno smo se raspametili kada je kombinacija generacijskog iskustva i starih obiteljskih znanja sa našim inzistiranjem na peremakulturnom principu uzgoja urodila tolikim plodom da smo shvatili kako možemo hraniti još 20 takvih obitelji.

 

A shvatili smo i da zdrava hrana stvarno ne smije biti ni skupa ni nedostupna.