Moja priča s čarobnom mentom

Jako mi se sviđa taj naziv – menta, metvica, nana. Iako sam uguglala čarobna menta, magic power of mint, izašlo mi je sve osim onog što sam htjela. Niš’ posebno. Brzo se razmnožava, ali korijenjem, ispod zemlje, zato je najčešće drže u posudama.  Meni je menta čarobna. To je moja prva ljekovita biljka s kojom imam priču.

 

Prije nekoliko godina, nakon razvoda, živjela sam skoro godinu i po’ dana na jednom brdu, Krimu, 30 km iznad Ljubljane. Kod mog frenda Matjaža, u čarobnoj planinskoj kućici sa krovom do zemlje, a na tri kata. Kućica je bila u čarobnoj Rakitni, malenom vikendaškom mjestašcu uz jezero, na uzvisini od 1000 Nm, prepunom (uglavnom praznih, ali savršeno napravljenih, kako već to Slovenci znaju) vikendica. Bio je tamo jedan super moderan hotel uz jezero kamo smo ponekad išli na kavu, gdje je vikendima vrvjelo Ljubljančanima koji su došli na izlet. I biciklistima, koji su u velikom broju dolazili iz Ljubljane, a mi bi im se čudili kako uspijevaju preživjeti spust, nakon obaveznog šnopca (rakijice) i pive. No nikada nisam čula za nijednu nesreću i polako skužila da oni to tako rade.

 

 

Ako bi šetali uz uzbudljivu mokru i šumovitu obalu jezera, došli bi do čistine i planinske cestice omeđene jelkama koja vodi u Vještičji vrh, mjesto gdje su prije nekoliko stotina godina pobili najviše vještica na ovim prostorima. Zbog toga, kao da je cijela dolina Rakitne odisala nekom čarobnom energijom koja te jednostavno opčinjavala i tjerala te da se stalno vraćaš.

 

Sredinom te čistine tekao je mali potočić iz jezera (u koji su Gašpi i naša čivavuška Pusa nebrojeno puta upali), koji si samo trebao preskočiti da završiš u polju mirisne mente u kojoj se Pusa nije vidjela. Tamo imamo puno lijepih uspomena, a i otkrili smo mentu.

 

Iza polja mente nalazi se šumica i strmo brdašce koje vodi u naselje s vikendicama (ajme, totalno praznim!) u kojem se nalazila i naša kućica. Bili smo sami na vrhu svijeta, u šumi. Zimi je bilo vrlo hladno i prepuno snijega, a itekako dobro nas je grijao čaj koji smo sami brali. Ljeta smo provodili na terasama i u vrtu, sunčajući se na planinskom suncu i ispijajući cool mint vodu sa komadima đumbira, jako puno svježe mente i ledom.

 

Upravo mi je frend rekao da čaj od mente djeluje umirujuće i jača živce. Ako mentu kombinirate s ružmarinom ili matičnjakom pojačava psihičku otpornost i liječi emotivnu nestabilnost. Zvuči baš kao za mene :)

 

 

Anđa Marić

blogerica Orgamskog vrta

 

 

Ne propustite:

 Señor Klorofil iliti E140

Juha od kiselice na mađarski

Anđin proljetni ručak

Decoupage ili jaja u svili, pitanje je sad!

Je li i ona jela matovilac i potiče li on rast kose?

Poriluk i Anđini ‘bizonovi tabani’

Raketa 22: Danas će me lansirati u blisku budućnost, u proljeće!

‘Bijela ruža’: Neka hrana bude vaš lijek, a lijek vaša hrana

Zeleno gorivo od kojeg ti organizam govori hvala

Moja draga fasada zaslužuje da je brižno održavam dok živim u toj kući

Gospon krumpir: Tko kaže da se morate odreći pomfrita?!

Doručak je najvažniji obrok dana

Anđa u inspekciji