Je li i ona jela matovilac i potiče li on rast kose?

Bila mi je frendica iz Beograda za vikend.  Kad smo u subotu nakon duugog dana, kući zatekle ostatke ručka (tuna sa tjesteninom, porilukom, mrkvom i rajčicama), sjetila sam se i da imam punu košaru dobrota s Organskog vrta i tamo pronašla vrećicu svježeg matovilca velikih listova, savršenog ‘na salatu’.
- Koja je, bre, ovo biljka? – upitala me frendica, nakon čega smo trebale neko vrijeme da se uskladimo oko imena na hrvatskom i srpskom, ali obećala sam joj divan doživljaj. I, usput rečeno, zašto se Matovilka iz priče Charlesa Perraulta, koju su obradila i prepričala braća Grimm (kao i ostale njegove bajke pa svi pogrešno njima pripisuju i autorstvo), kod njih zove samo Zlatokosa, zašto je Rapunzel postala Tangled i gdje je nestao matovilac iz tog ‘filma’?

 

Podgrijala sam ručak, narezala češnjak, dodala balzamični ocat i pašmansko domaće maslinovo ulje, i sjeli smo  za stol. Nakon prvog zalogaja, Manja prekida:
- Šta je ovo?! Kakva strava!!! – misleći na predivan okus ulja i mojih organskih sastojaka, a Gašpi je vidjevši njezino oduševljenje prionuo na matovilac kao da mu život ovisi o tome, pa sam morala raditi još.

 

Matovilac je superheroj među zelenim lisnatim biljem koje jedemo ‘na salatu’. Iz porodice je kozokrvnica, plemenita roda odoljenovki. Ima čak 10 puta više vitamina i minerala nego zelena glavata salata. Kalcij, magnezij, fosfor, kalij, C i A vitamin, bogat izvor željeza. B vitamin i folna kiselina. Jača cijeli organizam. Matovilac, sjedi, pet!

 

Pronašla sam i zašto je vještica nazvala djevojčicu Matovilka. Njegova trudna supruga, poželjela je matovilac (valjda zbog  folne kiseline) i on ga se nekoliko puta nakrao u vještičinom vrtu. Kada je ova skužila, rekla mu je da ga neće ubiti ako mu donese dijete kad se rodi. Jadna trudnica, ali ovaj je baš to napravio, obećao je dati dijete da bi izvukao sebe. Dijete je odnijela vještica čim se rodilo i zatočila ju je u visoku kulu bez vrata i stepenica. Da li je i ona jela matovilac, i je li on dobar i za poticanje rasta kose? I je li baba vještica pričekala da maloj naraste kosa prije nego ju je zatočila ili?

 

Saznala sam i da je matovilac blagotvoran za živce zbog sastojka magnezija, minerala koji povećava našu otpornost na stres, jača srce i spriječava oštećenja na njemu. I jučer sam ga jela na salatu. Predivan je.

 

Anđa Marić

blogerica Organskog vrta

 

 

Ne propustite:

Poriluk i Anđini ‘bizonovi tabani’

Raketa 22: Danas će me lansirati u blisku budućnost, u proljeće!

‘Bijela ruža’: Neka hrana bude vaš lijek, a lijek vaša hrana

Zeleno gorivo od kojeg ti organizam govori hvala

Moja draga fasada zaslužuje da je brižno održavam dok živim u toj kući

Gospon krumpir: Tko kaže da se morate odreći pomfrita?!

Doručak je najvažniji obrok dana

Anđa u inspekciji