Anđin tart od krušaka

Jedne sam godine dobila laskav poziv u moj omiljen reality show koji nisam mogla odbiti. Producentica mi je na telefon rekla: priča se da jako dobro kuhaš…Koja udica! Znala sam da moram pristati zbog sebe, zbog dobre anegdote i iskustva koje neću dobiti drugdje. Isto tako, znala sam da ionako moram kuhati sinu svaki dan, volim kuhati, a zašto ne bi spravljala jela masterchef kvalitete?
Prvi dan je bio lagan, kuhali smo jela koja najviše volimo spremati i to sam rasturila. Ali drugi dan je bio dan D – stres test na kojem sam pala, i otišla kući. Ali otišla sam s tim po što sam i došla: pohvalama velikih: Barbierija, Dine i Radovana.

 

Andrej mi je čak rekao da mi je ova torta možda najukusnija od svih ostalih kandidata, no da je zadatak bio da točno repliciramo kolač, a ne improviziramo. U mom su slučaju improvizirano bile narezane kruške – znate li koliko su ti noževi tamo oštri? Uz to, tada sam bila baš loše, imala sam dvoslike i trojica žirija mi je off the camera, rekla: Anđice, svaki puta kada uzmete nož u ruke, nas trojica se tresemo od straha. Jako se trudite, zaista hvale vrijedno, no mi vidimo da vam nije lako.
To je meni bilo dovoljno. Te pohvale, lijepo druženje sa poznatim kolegama koji stvarno jako fino kuhaju i ovaj recept: famozni Tart od kruške sa tostiranim bademima i šlagom. Od tada ga rado pravim, i na sreću mog sina i frendove baš briga kako su narezane kruške – nema stresa!

 

 

Recept za šampione

SASTOJCI:

300 gr oštrog brašna
200 gr raženog brašna
50 gr oraha i badema
150 gr šećera
Korica limuna
Korica naranče
1 mahuna vanilije
250 gr maslaca
2 jaja
Vrhnje za kuhanje i slatko vrhnje
Rum
Listići badema
Med
Kruške 3 veće
Šećer u prahu

 

TIJESTO:

Suhe sastojke pomiješati, naribati koricu limuna, naranče i pola mahune vanilije. Dodamo hladni maslac i zgnjeckamo ga prstima. Dodamo dva cijela jaja i 1 žumanjak i sve spojimo u tijesto koje umotamo u foliju i pustimo da se pola sata odmara u hladnjaku. Nakon toga ga prstima rasporedimo po maslacem namašćenom kalupu.

 

NADJEV:

Kruške operemo, ogulimo i narežemo na listiće – lepezu ako je moguće. Vjerujte mi, kod kuće je puno lakše jer nema onog velikog sata koji prijeteći odbrojava minute iznad vas, a možda sam samo ja tako osjetljiva na stres…
Dva žutanjka i 0,2l vrhnja za kuhanje napravimo royal smjesu, dodamo drugu polovicu vanilije, rum i šećer u prahu i sve izmiješamo.

Narezane kruške kičasto rasporedimo po tijestu u kalupu, zalijemo royal smjesom i pečemo 20-ak minuta na 180 stupnjeva.

 

Voilà – jesenski tart od krušaka! Dobar vam tek!

 

Anđa Marić

blogerica Organskog vrta

 

 

 

Ne propustite:

FOTO: Anđa Marić sadila luk na Organskom vrtu

Uz grašak sam zaboravila na obećanje

FOTO: Najfinije slastice s jagodama

 Anđina priča s čarobnom mentom

Señor Klorofil iliti E140

Juha od kiselice na mađarski

Anđin proljetni ručak

Decoupage ili jaja u svili, pitanje je sad!

Je li i ona jela matovilac i potiče li on rast kose?

Poriluk i Anđini ‘bizonovi tabani’

Raketa 22: Danas će me lansirati u blisku budućnost, u proljeće!

‘Bijela ruža’: Neka hrana bude vaš lijek, a lijek vaša hrana

Zeleno gorivo od kojeg ti organizam govori hvala

Moja draga fasada zaslužuje da je brižno održavam dok živim u toj kući

Gospon krumpir: Tko kaže da se morate odreći pomfrita?!

Doručak je najvažniji obrok dana

FOTO: Anđa u inspekciji