FOTO: Kopriva za početnike

Nema pravog organskog voćnjaka i povrtnjaka bez koprive, osim u slučaju da živite negdje u tropskim predijelima. Kopriva vam treba uvijek biti na dohvat ruke i svakako ostavite barem jednu gredicu ili neki odgovarajući kutak za njen uzgoj. Ukoliko je redovito kosite ili šišate, tijekom cijele godine imat ćete hranu i lijek za svoju obitelj i svoj vrt.

 

Jedna je od malobrojnih biljaka koje imaju čudesnu sposobnost transformiranja negativnog zračenja u pozitivno pa ćemo je često pronaći kako gusto raste ispod dalekovoda i drugih vrsta negativnih zračenja. Pa iako neće grom u koprive, budite oprezni gdje ćete je brati, nikako blizu prometnica ili drugih onečišćivača jer takva je kopriva sigurno zagađena olovom.

 

Ova rasprostranjena samonikla biljka nevjerojatnih svojstava od korijena do vrha po svojoj je hranjivosti i ljekovitosti poznata od pamtivijeka, a najstarija pronađena tkanina napravljena od koprive datira još iz brončanog doba. Stari su je Grci koristili za masažu protiv reumatskih bolova, a Rimljani su je slavili i kao hranu i kao lijek. Dobar dio njemačke uniforme iz prvog svijetskog rata bio je od tkanine izrađene od koprivinih vlakana. Raste jednostavno i bez upotrebe pesticida, za razliku od pamuka, no njezina su vlakna hrapavija. Nažalost, mnogi profesionalni uzgajivači danas, umjesto da koriste koprivu za eko-uzgoj, tretiraju je herbicidima čime ne samo da zagađuju biljke i tlo, već ubijaju i mnoge ptice i insekte koji jedu koprivu.

 

 

Gotovo da ne postoji tegoba ili bolest u čijem se liječenju ne bi mogla preporučiti kopriva: jača imunitet, čisti organizam, poboljšava rad probavnog sustava, popravlja krvnu sliku, pozitivno djeluje na gušteraču, suzbija bolesti jetre i žući, pomaže snižavanju šećera u krvi, liječi upale urinarnog trakta, plućne bolesti, koristi se i kod afti, upale desni, protiv opadanja kose i kod problematičnog tena. Kao pomoć za reumatizme, išijas, artritis, lumbago i neuritis, lagano se ‘tapka’ zahvaćeno područje svježe ubranom koprivom, a preporučuju se i kupke i oblozi.

 

Nezamijenjiva je u organskom uzgoju jer jača otpornost biljaka, sredstvo je za prskanje protiv nametnika, tekuće gnojivo za biljke i odličan malč. Koprivu namočenu u kišnici 12 do najviše 24 sata, koja još zadržava žarna svojstva, koristimo za prskanje protiv nametnika i štetočina u vrtu, a njome prskamo i voćke jer je vrlo efikasna u suzbijaju lisnih uši. Ukoliko je ostavimo namakati duže od jedan dan, započinje fermentacija i nakon par dana dobijamo savršen koncentrat prirodnog tekućeg gnojiva.

 

Koprivu zbog ljekovitosti spremamo kao čaj, sok ili tinkturu, dok u kuhinji najčešće koristimo svježu koprivu. Zimi će, naravno, poslužiti i ona blanširana iz zamrzivača, pa uvijek možete uživati u njenim delicijama od kojih su kod nas najpopularnije varijante sa čušpajzima, nabujcima, pitama zeljanicama ili na ‘špinat’.

 

A evo kako najbrže do krem juhe od koprive…

 

 

Martina