Kivi – ljekovito voće

Sjećam se kada sam prvi put probala kivi: sa ritmikom smo bile na nastupu u Kragujevcu, a obitelj koja me je udomila, spremila mi je pinklec sa hranom za put natrag. Kada sam u vlaku otvorila paket, nitko od cura iz moje ritmičke skupine nije imao pojma što je to i čemu služi. Imale smo 11 ili 12 godina. Tada je došla učiteljica Ksenija i izvadila džepni nožić i počela guliti kivi. Bila sam oduševljena njegovom bojom ispod neatraktivne vanjštine, a okus me oduševio. Sjećam se da se uskoro mogao kupiti i kod nas, i otada naša ljubav traje i traje. Možda mi je još uvijek najmiliji mekan, prerezan napola da ga mogu jesti žlicom, a i mom sinu je to jedno od najdražeg voća.

Zašto kivi?

Kivi je voće iz Kine koje više od 2000 godina uživa epitet ljekovitog voća. Jede se bez kore zajedno sa košticama koje sadrže zdrave omega masne kiseline! Ima dosta vlakana i ugljikohidrata, a čak i nešto bjelančevina.

 

 

Kivi je pravo jesensko/zimsko voće puno vitamina C, E i K. Navodno, kivi ima dvostruko više vitamina C nego naranča i limun! Sadrži kalij i bakar, i mnoštvo antioksidansa i fitonutrijenata koji snižavaju krvni tlak, čuvaju našu DNA od mutacija i tzv. oksidativnog stresa koji pak uzrokuju mnoge teške bolesti.

 

Kako sam vam u prošlom blogu spomenula da voće i povrće često sliči organu za koji najbolje djeluje, spomenula sam kivi i citruse koji su osim što čuvaju od prehlade, izvrsni za ženske grudi – poboljšavaju protok limfe kroz grudi. Ovo super voće nas čuva od glavobolja, rješava nesanicu i smanjuje rizik od srčanih bolesti, tumora i moždanog udara te otklanja stres.

 

Najdosadnije je što ga prije jela ili uživanja u smoothie-ju ili sokovniku, moramo guliti, zato osim da ga jedete prepolovljenog na pola sa žlicom, predlažem ovaj video:

 

 

Ljudi moji, u slast! Jedite ono što vas jača i gradi!

 

Anđa Marić

blogerica Organskog vrta

 

Ne propustite:

Grah naš svagdašnji

Pepeljugina kočija u tanjuru

Dražesne dunje u žlici Anđe Marić

Cikla – titan među superhranom

Anđin tart od krušaka

FOTO: Anđa Marić sadila luk na Organskom vrtu

Uz grašak sam zaboravila na obećanje

FOTO: Najfinije slastice s jagodama

 Anđina priča s čarobnom mentom

Señor Klorofil iliti E140

Juha od kiselice na mađarski

Anđin proljetni ručak

Decoupage ili jaja u svili, pitanje je sad!

Je li i ona jela matovilac i potiče li on rast kose?

Poriluk i Anđini ‘bizonovi tabani’

Raketa 22: Danas će me lansirati u blisku budućnost, u proljeće!

‘Bijela ruža’: Neka hrana bude vaš lijek, a lijek vaša hrana

Zeleno gorivo od kojeg ti organizam govori hvala

Moja draga fasada zaslužuje da je brižno održavam dok živim u toj kući

Gospon krumpir: Tko kaže da se morate odreći pomfrita?!

Doručak je najvažniji obrok dana

FOTO: Anđa u inspekciji