Juha od kiselice na mađarski

Krajem ožujka i početkom travnja, kada bi se snijeg već otopio i iz odmrznute zemlje počelo nicati novo bilje, mali Mađari su, kaže moja mama, veselo trčali na livade u lov na kiselicu, slatkiš iz prirode. Ja recimo, nisam nikada čula za kiselicu. Samo za sósku. Bila je to jedna od onih jela kod nas doma, koja nisam znala objasniti, a niti mi se dalo, mislila sam si, ni ne znate što propuštate.

 

I eto je opet! Ušla je na velika vrata,  barem u moj život. Kada su se Martina i mama konačno uskladile oko imena, saznala sam i da je ima u izobilju i na mom omiljenom Organskom vrtu, samo da se zove nekako meni neobično – kiselica. A sóska znači “slana”. Dakle ne kisela, ali ok.

 

 

Wiki kaže da taj bogati prirodni lijek raste od proljeća do jeseni. Raste uglavnom divlja, samonikla poljska kiselica uz puteljke i po livadama, no sadi se i u vrtovima. U proljeće su joj listovi nalik mladome špinatu, a sadrže željezo, vitamin C, mnogo klorofila i karotenoida, a kad ostari i tanin i antrakinon (koji se koristi i za proizvodnju kozmetičkih preparata) pa se tada koristi kao lijek. Osim tih super stvari, kiselica čisti krv, jetru, jača oči, dobra je za desni i za rane.

 

Uh, svašta nešto, a tako je fina. Elem, da podijelim s vama recept maminog i mog djetinjstva, kiselicu kao slatkiš za djecu iz ’50-ih.

 

Slatko-kisela juha od kiselice

- listove prodinstate na ulju i odmah poklopite da “padne”, kako kaže moja mama
- dodate malo vode i skuhate je
- nakon toga usitnite štapnim mikserom
- na kraju od žlice brašna i mlijeka napravite bešamel i dodate varivu
- dodate malo meda po ukusu kad se ohladi (u ’50-ima je to bio bijeli šećer, no sada smo pametniji)
- jedete uz pire krumpir (hej, Mađari vole te kombinacije) ili kao prilog uz pohani kruh (kruh u bundi – bundáskenyér) na čemu su, čini se, odrasli naši dobri susjedi.

 

 

I na raznim hrvatskim internet stranicama pronaći ćete još puno recepata za način pripreme i serviranja kiselice, a svi su odlični kada imate tako super namirnicu.

 

Dobar vam tek i dobro vas našlo proljeće!

 

Anđa Marić

blogerica Organskog vrta

 

Ne propustite:

Anđin proljetni ručak

Decoupage ili jaja u svili, pitanje je sad!

Je li i ona jela matovilac i potiče li on rast kose?

Poriluk i Anđini ‘bizonovi tabani’

Raketa 22: Danas će me lansirati u blisku budućnost, u proljeće!

‘Bijela ruža’: Neka hrana bude vaš lijek, a lijek vaša hrana

Zeleno gorivo od kojeg ti organizam govori hvala

Moja draga fasada zaslužuje da je brižno održavam dok živim u toj kući

Gospon krumpir: Tko kaže da se morate odreći pomfrita?!

Doručak je najvažniji obrok dana

Anđa u inspekciji