Vrijeme je za berbu kamilice

Svaki organski vrtlar zna da kamilicu mora sijati i/ili saditi, ne samo zbog njene ljekovitosti, mirisa i ljepote, već i stoga što je, baš kao i nama, privlačna pčelama, leptirima i osama.

 

U njenim se aromatičnim cvjetovima krije prava riznica zdravlja; od kamilice možete raditi čaj, ulje (macerat), hidrolat, losion, šampon, kreme te je koristiti za obloge i kupke.

 

Cvate od svibnja do rujna pa svakako iskoristite sunčano vrijeme i krenite u berbu jer ono što ljudi najčešće kupuju kao čaj od kamilice u supermarketima uglavnom je špricano (dakle i nezdravo), a pritom se i ne sastoji isključivo od cvjetnih glavica.

 

Ukoliko imate svoje čisto polje kamilice ili barem pokoju gredicu, u žetvu komotno možete krenuti srpom. Ako je namjeravate brati samoniklu, pripazite gdje raste, svakako izbjegavajte zagađena mjesta i blizinu prometnica.

 

Ne čupajte je s korijenom i ne uništavajte kako bi još cvala narednih mjeseci i samoosjemenila se pa vas dočekala tu i na godinu. Škarama režite stabljikice s cvjetnim glavicama ili ih pažljivo optrgavajte u buketić pa ih kod kuće pripremite za sušenje i druge namjene.

 

Još efikasniji, ali i dugotrajniji način branja je da između prstiju cvjetiće nježno prihvaćate s donje strane tako da vam u ruci odmah ostaju samo cvjetne glavice. Traje puno duže od slaganja sa stabljikama u buketiće, ali će vam uštediti dosta vremena koje biste potrošili kasnije na čišćenje i pripremu za sušenje.

 

Već samo branje kamilice na svježem zraku garantirano popravlja raspoloženje, a njena će vas blagotvornost liječiti i umirivati mjesecima.