FOTO: Zavodljivi mirisi i okusi bagrema

Od korijena do vrha krošnje bagrem (akacija) je otrovan, sve osim prekrasnih medonosnih cvjetova koji nas opijaju svojim mirisom u svibnju. Zapravo, čak ni cvijet nije preporučljivo konzumirati sirov, bar ne u većim količinama. No, termičkom se obradom ili sušenjem gube svi štetni sastojci i ostaju samo ljekovita svojstva uz bogatstvo okusa.

 

Od bagremovih se cvjetova rade sok, sirup i marmelada, ušećeruju se ili suše za čaj. Mi ih najviše volimo pohane u smjesi za palačinke (tempuri).  Ukoliko se odlučite za marmeladu, znajte da trebate skinuti sve zelene dijelove sa svakog cvijetića – koristi se samo bijeli dio – što može potrajati.

 

Za brzu i slasnu varijantu s pohanjem, ostavite ih u grozdovima, a peteljku stabljike koristite kao držak. Mi smo ubacili i par cvjetova bazge, također fantastične poslastice koja cvate gotovo istovremeno kad i bagrem, a često i raste uz njega. A kad je bal pa se već sladite prženim, svakako na kraju pohane cvjetove, kad se dobro ocijede od masnoće na papiru i ohlade, pospite i sa šećerom u prahu. Ukusni su čak i drugi dan, ako ne slistite odmah sve. ;) Dobar tek!