Borite se za svoje presadnice!

Nakon onako mokrog prošlog ljeta i preblage zime, najezda puževa golaća izluđuje vrtlare ove sezone. Tamane SVE pred sobom, nema gdje ih nema, a najviše vole tek iznikle nježne biljčice i mlade presadnice. Potpuno su neprihvatljiva bilo kakva kemijska tretiranja jer osim svoje hrane i sebe, trujete tlo! Također, trovački način košta, a uopće ne mora riješiti vaš problem sa malim ljigavcima jer je, eto, ove godine najezda pa oni usprkos takvim grozomornim zagađivačkim tretiranjima svejedno nadiru.

 

Ne očajavajte, za ništa nije kasno, sijat ćete i saditi ponovno. Od prihvatljivih starih recepata svakako znamo da se savjetuje posipavati kukuruznu krupicu, piljevinu i pepeo oko gredica i raditi zamke s pivom jer se u njoj pijani utapaju. Mi kombiniramo sve to i uvijek im uz gredice ostavimo malu kompostnu hrpicu da ih privlači jer jedino što zaista ublažava situaciju je svakodnevno sakupljanje puževa.

 

 

Ono što želimo istaknuti jest da ne odustajete olako od svojih presadnica koje su slinavci poharali već da ih pokušate spasiti. Većina ljudi, čim vidi da su na mladim flancima pojedeni listovi i da je ostao samo ‘batrljak’ stabljike sa dvije čupave zelene niti, hvata se za glavu i potpuno otpisuje cijele gredice sa nizom oštećenih, ali ne i uništenih biljaka.

 

Mi smo se odlučili boriti za svoje presadnice i svaku smo takvu izjedenu prekrili staklenkom kako bismo joj dali šanse da se oporavi, rezultati su fantastični. Ovakav mini staklenik za svaku pojedinu biljku ne samo da rješava pristup golaća do nje, već vas odriješuje i posla zalijevanja. Tako se stvaraju idealni uvjeti za oporavak i ako je u vašoj presadnici bilo još imalo života, ona će se nakon tjedan dana potpuno povratiti i potjerati nove listove. To vrijedi sve do trenutka dok novi listovi ne prerastu širinu staklenke. Čim list krene doticati unutrašnje vlažne stjenke staklenke, krenut će truliti. Tada ih morate ili otkriti, čime riskirate ponovni napad puževa, ili pokriti većom staklenkom dok pošteno ne stasa tako da joj ni puževi ne mogu nauditi. Iskoristiti i reciklirati tako možete i plastične boce kojima odrežete ljevkasti vrh, a one velike boce od pet litara zaštitit će i veće presadnice. Puževi žive u tlu i na ovaj bi način iz zemlje mogli doći do biljke, međutim mi ih ne nalazimo unutar staklenki i sve se zaštićene presadnice odlično oporavljaju.