Anđa Marić: Jedite boje!

Nedavno sam otkrila i od tada slijedim čudesan protokol ishrane koji je razvila dr. Terry Wahls, i to nakon što je provela 7 i pol godina u 0-gravitacijskim invalidskim kolicima (to su ona u kojoj osoba leži/sjedi jer ne može uspravno sjediti), i skužila da joj očito postaje sve gore i gore od “lijekova” za multiplu sklerozu, koji zapravo nisu lijekovi – nego imunomodulatori – koji moduliraju naš autoimuni sustav da ne radi, odnosno, da ne napada sam sebe.

Terry je počela proučavati što jede svaki dan, a što aktivira njen autoimuni sustav i što treba njenom mozgu, živcima i mitohondrijima (to su vam mikronuklearke u našim stanicama) da se obnove.
Ja se od 2012., kada mi se pojavilo ovo stanje, ne “liječim” kemijom, već samo zdravom hranom, konopljom, meditacijom i psihoterapijom. Svi moji poznanici s MS-om imaju bolove. Ja onda očito nešto dobro radim.
No, nedostajale su mi prave informacije o mom stanju i o tome kako mogu popraviti uništeno i ukinuti nedoumicu oko toga hoće li mi stanje stagnirati ili će mi brzo i progresivno napredovati. Napredovati prema grobu. No, tada se u mom životu pojavila dr. Terry Wahls i tako postala moja liječnica, iako je nikada nisam upoznala. Još.

Da vam ne duljim sada o detaljima tog super koncepta, pogledajte si video i prosudite sami koliko je bitno da jedemo zdrave, organske namirnice. Jer ako Terry danas vozi bicikl na posao, a ja mogu hodati po stanu sa dvije čaše vode u ruci – zamislite samo što ćete vi moći!!!

 

 

BOJE

Boje su pigment povrća, i one nam daju bioflavonoide – oni korisni su protiv poremećaja zgrušnjavanja krvi, one su antioksidansi koji nas štite od štetne oksidacije i oštećenja stanica koje uzrokuju slobodni radikali, hrane naše mitohondrije i, između ostalog,  šarenicu oka.

Brojni znanstvenici vjeruju da prehrana s puno bioflavonoida iz voća i povrća može spriječiti razvoj svih srčanih bolesti i razvoj mnogih tumora. Suzbijaju alergije, smanjuju nastanak modrica, pomažu kod poremećaja cirkulacije, opuštaju dišne puteve, blaže upale te potiču nastanak kolagena i drugih vezivnih tkiva. A možda najvažnije – zaduženi su za detoksifikaciju organizma.

Svoje boje možete dobiti iz cikle, mrkve, paprike, buče, batata, paradajza, crvenog zelja, višanja, jagoda, malina, kupina, ribizla, aronije i svog bobičastog voća ili breskvi i naranči. A već sam vam pričala o mom prijatelju klorofilu.

Oduvijek vjerujem da tanjur treba biti šaren, sa svim mogućim bojama namirnica koje mogu iskombinirati. Držim da je takav obrok puno ukusniji jer mi daje i vizualni užitak te avanture okusa koja je meni svaki moj obrok. I sve podržava tu ideju: osjećam se sve bolje i bolje i nekako sam i ja bolje boje, ako me razumijete. Zato vam toplo preporučam: jedite boje!

 

 

Anđa Marić

blogerica Organskog vrta

 

Ne propustite:

Matičnjak, limunčica ili melisa – powerhouse na vašem vrtu

Zakeljimo si život!

Batat – krumpir 21. stoljeća

Kivi – ljekovito voće

Grah naš svagdašnji

Pepeljugina kočija u tanjuru

Dražesne dunje u žlici Anđe Marić

Cikla – titan među superhranom

Anđin tart od krušaka

FOTO: Anđa Marić sadila luk na Organskom vrtu

Uz grašak sam zaboravila na obećanje

FOTO: Najfinije slastice s jagodama

 Anđina priča s čarobnom mentom

Señor Klorofil iliti E140

Juha od kiselice na mađarski

Anđin proljetni ručak

Decoupage ili jaja u svili, pitanje je sad!

Je li i ona jela matovilac i potiče li on rast kose?

Poriluk i Anđini ‘bizonovi tabani’

Raketa 22: Danas će me lansirati u blisku budućnost, u proljeće!

‘Bijela ruža’: Neka hrana bude vaš lijek, a lijek vaša hrana

Zeleno gorivo od kojeg ti organizam govori hvala

Moja draga fasada zaslužuje da je brižno održavam dok živim u toj kući

Gospon krumpir: Tko kaže da se morate odreći pomfrita?!

Doručak je najvažniji obrok dana

FOTO: Anđa u inspekciji