Doručak je najvažniji obrok dana

Kineska medicina kaže da je od četiri ujutro do podneva vrijeme velike detoksikacije organizma, kada je iznimno važno da svoje tijelo ne opterećujemo dodatnim izazovima kod doručka jer će se tijelo prestati baviti rješavanjem toksina i počet će obrađivati novu hranu, a staru ostaviti za kasnije, kad bude vremena. Tako svoja tijela svakodnevno bombardirano novom hranom, ne dajući mu priliku da se riješi nekorisnih tvari koja se talože i talože. Zato je iznimno važno nahraniti svoje tijelo kvalitetnim namirnicama, a ne opteretiti ga dok obavlja veliko čišćenje.

 

Idealni su sokovi od voća i povrća, takozvani zeleni juicevi i smoothieji, ovisno radite li ih uz pomoć miksera ili sokovnika. Tako vaše tijelo odmah dobiva hrpu hranjivih tvari u obliku koji mu je najlakše apsorbirati. A ako želite biti vitalni i funkcionalni u zrelim godinama, morate početi već sada.

 

Ja ujutro do podne uvijek juicam ili pijem smoothieje. Kada mi treba “jači doručak”, u smoothie ubacujem med, orahe, konopljine proteine ili laneno sjeme. Voće i povrće u tekućem obliku je sjajno jer time tijelo od njih dobiva 70% iskoristivih tvari iz mnoštva namirnica koje tako možemo lakše unijeti u sebe. A kad bi tu količinu voća i povrća htjeli pojesti, žvakali bismo ih cijeli dan.

 

No, ljudi često govore: Ja sam ti to probala, ali meni su zeleni juicevi i smoothieji fuj. Razumijem, ali uvijek ih možete malo začiniti po svom ukusu.

 

 

Moj jutarnji smoothie od kojeg nisam gladna do ručka:

- jabuka

- banana

- kivi

- listovi špinata (šaka) ili blitve

(ukoliko je kelj, dovoljan je samo jedan list jer je pikantan),

može biti i matovilac, listovi cikle, zelena salata, rikola…

- med

- žlica mljevenih oraha ili lješnjaka

- grožđice ili neko drugo suho voće

 

I tu sada imate bezbroj mogućnosti: dodavanje raznog voća koje imate u kući, ovisno o godišnjem dobu i sjemenki od sezama, lana, buče…

 

 

Đusanje/Juicanje (sokovnik):

- mrkva

- cikla

- cijeli limun (nešpricani)

- komad đumbira

- listovi zelenog povrća

- kruška

- jabuka

 

I zeleni sok možete zasladiti medom i pojačati ga sjemenkama ili bjelančevinama biljnog izvora, npr konopljinim.

 

 

Nakon takvog doručka gladna sam tek za ručak, a svakako se trudim što rjeđe jesti nakon 7 sati navečer jer tada tijelo počinje veliki osmosatni ciklus odvajanja korisnog od nepotrebnog, svega što smo tokom dana unijeli u tijelo.

 

Kinezi kažu da moramo poštovati 3 ciklusa tijela u 24 sata:

- detoksikacija

- apsorpcija

- odvajanje korisnog od nekorisnog

 

 

Imate djecu koja idu u školu? Vjerujte mi da je ovaj doručak puno hranjiviji od praznog slanca, čaše mlijeka, nekog namaza na kruhu ili krafne. Učinite li svoje smoothieje ukusnima i maštovitima, djeca će ih obožavati i bit će puna energije i spremna na upijanje znanja.

 

Anđa Marić

blogerica Organskog vrta